Makupalat

Makupalat

Herkuilla on väliä, etenkin koiralle! Se, että silloin tällöin saa maistella rapeaksi uunissa paahdettua possunkorvaa tai vaikka herkullista kanafileetä, tekee hyvää mielelle ja hampaille.

Makupalojen valinnassa kannattaa kuitenkin olla tarkkana, eikä hyväksyä ihan mitä tahansa kuonon eteen heitettyä. On maita, joissa koirat ja tuotantoeläimet saavat Suomeen verrattuna varsin karua kohtelua. Ja sitten on niitä maita, joissa valmistettuihin herkkuihin saattaa eksyä mukaan jos jonkinmoista koiran voinnille kohtalokasta ainesta. Olkaa tarkkoina makupalojenne alkuperän kanssa, ihmisten parhaat ystävät!

Meillä Best-Inillä kaikki tuotteet syntyvät Suomessa ihmisten ruokatuotannon ohessa. Suomen Ruokavirasto ja me itse valvomme, että laatu on parasta mahdollista. Siksi saamme reklamaatioitakin vuosittain niin vähän, että asiakaspalvelussamme on varsin mukavaa olla töissä.

Järsiminen rentouttaa ja puhdistaa hampaita

Järsiminen tuntuu koirasta vähän samalta kuin rentouttava jalkahieronta ihmisestä. Rauhallinen työskentely hampailla irrottaa luusta hiljaksiin ihania aromeja, ja samalla mieli lepää. Juuri nämä verkkaiset puruhommat ovat niitä, joiden avulla moni levoton koira on löytänyt mielenrauhan: kukapa sitä jaksaisi hätäillä, kun työstettävänä on mehukas luu?

Uunissa paahdettua herkkua koetellaan erityisesti poskihampailla. Siellä, pitkällä kidan kätköissä piileksivät myös modernin koiran häijyimmät hammaspöpöt. Harva koiranruoka antaa poskihampaille työtä riittävästi, ja takahampaiden hammaskivi onkin koirilla sangen yleinen vaiva. Ihmisille ei suositella hampaidenhoitoon lisää herkkuhetkiä, mutta koiran hampaille kunnon herkkupurtava tekee hyvää!

Väriaineita, höyheniä ja lisäaineita? Ei kiitos!

Kuulutko niihin, jotka nappaavat koirien namihyllystä mukaan pussin, jossa on kivoimman näköinen koira? Se on ihan ymmärrettävää: koiran namit eivät ole sellainen asia, jota välttämättä tulisi kaupassa kovasti pohdiskeltua. Vilkaise silti ensi kerralla pussin kylkeäkin – se on nopea ja helppo panostus lemmikkisi terveyteen!

Jos kuulut heihin, jotka jo osaavat skannata haukankatseellaan namien valmistusaineet, tiedät jo, että yleensä koiralle parhaita herkkuja ovat ne, joissa on lyhin raaka-ainelista.

Makupaloissa kannattaa välttää ainakin näitä:

Kaikkein laadukkaimmat herkut ja makupalat tunnistaa yleensä jo katsomalla eläimen osaksi. Niitä ei ole laivattu tai lennätetty kaukomaista, eikä parasta ennen -päivämäärään haeta jatkoa säilöntäaineilla.Aidoista osista valmistetut herkkupalat itse asiassa täydentävät koiran ruokavaliota enemmän eläinproteiinia sisältäväksi ja siten biologisesti sopivammaksi. Niillä herkuttelu on siis sallittu ilo! Kuivatut lihatuotteet sopivat loistavasti myös matkaevääksi.Tutustu ainakin näihin:

  • Possun sydänlastu: ihanan rapea makupala, jota arvostavat laatutietoisimmatkin kuonolaiset.
  • Kuivattu kanafilee: se on ihan oikeasti fileetä! Vähärasvainen ja runsasproteiininen herkku. Varo kehnoja kopioita!
  • Paahdettu possunkorva: tämä lienee kaikista klassikoista suosituin. Rousketta elämään!
  • Possunkorvasuikale: edellisen klassikon pikkuveli pienokokoisille koirille.
  • Ydinluu: herkkujen herkku ja tehokas hampaiden puhdistaja, jonka parissa isommallakin koiralla hurahtaa hetki jos toinenkin. HUOM! Nautitaan ukona, omassa pedissä tai pyyhkeen päällä, jotta mattoihin ja sohviin ei jäisi rasvajälkiä.
  • Paahdettu kalkkunankaula: rattoisaa järsittävää kaikille pennusta senioriin. Sopii myös monille allergikoille!
  • Kaikki herkkumme löydät täältä.  

Kun annat koirallesi herkkuja tai makupaloja, muista aina valvoa koiraa. Kuivatuista makupaloista saattaa irrota osia, jotka voivat aiheuttaa ongelmia.

Vinkkejä herkuilla aktivointiin

Tylsistyttääkö karvakuonoa sadepäivänä? Haluaisitteko touhuta jotain kivaa yhdessä? Kokeile näitä vinkkejä!

Missä nami luuraa?

Piilota huoneeseen herkkuja paikkoihin, joista koiran on ne helppo haistaa ja vapauta lemmikki saalistamaan. Huom! Sohvatyynyjen alla tai sohvan selkänojan raossa on huono paikka: touhukkaampi terrieri purkaa varmuudeksi koko sohvan, jos tuoksu imeytyy sopivasti kankaaseen tai nahkaan.

Nami luuraa purkissa!

Piilota makupala tyhjään, pestyyn maitopurkkiin ja anna koiran selvittää, miten sen saa sieltä ulos. Varaudu keräämään pahvisilppu lattialta! Voit myös laittaa herkkupalan ylösalaisin käännetyn ruokakupin alle ja seurata, minkälaisen ratkaisun koira keksii sen pyydystämisen.

Rauhallisemmalle etsijälle namin voi piilottaa myös vanhan kylpypyyhkeen alle tai poimuihin. Sähäkämmillä lemmikeillä on paha tapa syödä tiensä suoraan pyyhkeen läpi namin luo.

Kummassa kädessä?

Piilota toiseen nyrkkiisi makupala ja anna koiran arvata, kummassa kädessä se on. Herkun paikantaminen ei koiran hajuaistilla ole tehtävä tai mikään, mutta kun valitset käytöksen, jonka perusteella koira namin saa, on teillä pian valmis temppu esitettäväksi! Voit esim. odottaa rauhassa, että koira haroo nyrkkiä tassulla ja vapauttaa makupalan vasta sitten.

Kesäpäivän namionginta

Lämpimänä päivänä herkkupalojen onkiminen pesuvadista tai ämpäristä on mukavan viilentävää puuhaa. Roiskevaara!

Eläintarvikeliikkeissä on tarjolla myös aktivointiin tarkoitettuja leluja ja pelejä, joihin makupaloja voi piilottaa metsästettäviksi. Niiden kanssa aika kuluu mukavasti pitempäänkin!

Valvothan aina koirasi leikkejä! Korjaa rikkinäiset lelut ja silputut maitopurkit pois, ettei lemmikkisi saa niistä osia kurkkuunsa.

Tutustu Best-In makupaloihin: