Koiran ruokinta mietityttää lemmikistään välittävää koiranomistajaa: miten tarjota ruokaa, josta koira saa kaiken tarvitsemansa? Kuinka usein koiraa pitäisi ruokkia, entä minkälainen ruoka on parasta? Vinkeillämme onnistut!
Suomalainen koiranruokamerkki Best-In tarjoaa oivalliset eväät parhaalle ystävällesi aina pentuajasta seniori-ikään – niin letkeille sohvanvaltaajille, aktiivisille kuonokkaille kuin meneville kilpaikoirille. Best-In-tuoreruokavaihtoehtoja on reippaasti yli 30, eli sopivan koiranruoan löytäminen omalle koiralle onnistuu varmasti.
Katso vinkit koiran ruokintaan:
- Koiranpennun ruokinta
- Ikääntyneen koiran ruokavalion koostaminen
- Käyttö- ja kilpaikoiran ruokinta
- Koiran painonhallinta
- Imettävän nartun ja kantavan nartun oikeaoppinen ravitsemus
Koiran ruokinta pähkinänkuoressa: runsaasti lihaa ja sopivasti kasviksia
Tiesitkin jo varmasti, että koira ei ole kaltaisemme sekaravinnon syöjä, vaan lähempänä lihansyöjää. Siksi pienimmälläkin sylihauvalla on suussaan lihan käsittelyyn sopivat työkalut.
Kanssamme eläessään koirat ovat sopeutuneet monipuoliseen ruokavalioon, sillä matkan varrella on ollut tarjolla kaikenlaista aina ruoantähteistä lähtien. Nykyään tietoa on enemmän kuin jokunen vuosikymmen sitten. Nyt tiedetään, että lemmikin turkki kiiltää kauneimmin ja lihakset kehittyvät parhaiten, kun koiran ravinto sisältää runsaasti lihaa, sopivasti kasviksia ja ihanteellisen määrän hivenaineita, kivennäisiä ja vitamiineja. Koira on perheenjäsen, ja perheenjäsenelle halutaan tarjota aina parasta.
Näin onnistut koiran ruokinnassa: hyvä ruoka pitää pikkuvaivat loitolla
Sopimaton eväs aiheuttaa koirille monenlaista kiusaa, joista osaa ei edes hoksaa ravinnosta johtuviksi.
Tyypillisimmin oireilee vatsa: koira voi päästellä hajuhaittoja tai uloste saattaa olla löysää. Lisäksi sopimaton ravinto voi saada korvat kutisemaan ja tahmaistumaan, hengityksen haisemaan, ihon kutisemaan ja anaalirauhaset täyttymään. Jopa yöllinen levottomuus ja tassujen kaluaminen saattavat olla ruokavalioperäisiä vaivoja.
Jos ruoka on huonosti sulavaa, eivät ravinnon vitamiinit tai hivenaineet imeydy hyvin. Pikkuvaivoista voi kasvaa ajan mittaa suuria, mikäli koira kärsii tärkeiden vitamiinien ja hivenaineiden puutoksista.
Entä mistä tietää, imeytyykö ravinto? Tarkkaile koiran vointia: onko se omalle luonteelleen ominaisella tavalla energinen? Myös ulosteet kertovat paljon koiran hyvinvoinnista. Pehmeät, suuret tai kovasti haisevat tuotokset viestivät huonosti imeytyvästä ravinnosta. Väriaineet voivat puolestaan muuttaa ulosteen sävyn oudon punaiseksi. Kun ruoka imeytyy kunnolla, kikkareet pysyvät napakoina ja pieninä.
Koiran ruokinta: määrät ja ajat
Koiranpennut syövät useammin kuin aikuiset koirat. Luonnossakin koiraemot käyvät imettämässä säännöllisesti ja ruokkivat pentujaan puoliksi sulaneella ruoalla useamman kerran päivässä. Koiranpennun ruokintakertoja voi hyvin olla 4–5 päivässä, mutta annoskoko kannattaa pitää maltillisena, ettei pentu liho. Liiallinen lihominen rasittaa pienen niveliä ja altistaa kasvuhäiriöille.
Koiranpennun ruokinnassa on tärkeää seurata yksilöllistä kehitystä. Ohjeellisiin annoksiin ei ole syytä takertua, jos pentu vaikuttaa niillä lihovan tai laihtuvan liikaa. Hyvinvoiva pentu on sutjakka, jaksaa liikkua, ja kylkiluut löytyvät kevyesti tunnustelemalla.
Aikuiselle koiralle voi hyvin riittää yksi ruokintakerta päivässä. Jos koiralla on taipumus närästykseen tai “tyhjän mahan oksentamiseen”, kannattaa ruoka-annokset jakaa useampaan ja tarjota runsain niistä yötä vasten. Jos ruokintakertoja on useampi, varmista, ettei ravinnon kokonaismäärä kasva liian suureksi.
Kuten koiranpennulla, myös aikuisella koiralla olemus ja vointi kertovat enemmän ruoan sopivasta määrästä kuin pakkauksen kyljen annoskoko. Kylkiluiden pitäisi löytyä ihon alta pehmeästi tunnustelemalla, eikä pepun päällä pitäisi olla paksua rasvapatjaa.
Tiesitkö tämän koiran ruokinnasta ja ravinnonkulutuksesta?
- Kylmässä energiaa kuluu enemmän kuin lämpimässä, eli ulkokoirat ja talvireippailijat kuluttavat enemmän kuin takan lämmössä pötköttelevät.
- Hormonitoiminta ja tiineys vaikuttavat kulutukseen ja ruokahaluun. Leikatut koirat kuluttavat vähemmän kuin leikkaamattomat, ja toisaalta kasvavat pennut vievät aina leijonanosan emon energiasta.
- Varsinaisen urheilun lisäksi myös koiran yleinen aktiivisuustaso vaikuttaa energiantarpeeseen. Rento sohvaköllöttäjä tarvitsee vähemmän ruokaa kuin pomppimalla etenevä ja kaikkeen riehakkaasti reagoiva vauhtipörriäinen.
Mitä koiranruoan pitäisi sisältää?
Tiesithän, että raaka-aineet luetellaan koiranruokapakkauksen kyljessä määräjärjestyksessä? Ainesosat nimetään yksittäisinä raaka-aineina (esimerkiksi naudanliha) tai ryhminä (kuten liha- ja eläinperäiset tuotteet). Jos listan ykkösenä on liha, tiedät, että ruoassa on eniten koiralle biologisesti sopivaa, hyvin sulavaa ainesta. Jos listaykkösenä komeilee vilja, kannattaa pohtia vielä hetki muita ruokavaihtoehtoja.
Mitä yksilöidymmin lihan laatu ilmoitetaan, sitä paremmin voit luottaa sen laatuun. Kirjaamalla pakkaukseen “sianliha” valmistaja ottaa vastuun siitä, että kyseessä on todella juuri sian liha tai siihen suoraan rinnastuva osa eläintä. Eläinperäinen sivutuote ei ole yhtä kuin liha.
Täydennysravinto ja täysravinto on nekin hyvä osata erotella. Täysravinto taas sisältää kaikki koiran tarvitsemat ravintoaineet, vitamiinit, hivenaineet ja kivennäiset. Sen sijaan täydennysravinto ei sovi koiran ainoaksi ruoaksi: se on lähinnä herkutteluun tai palanpainikkeeksi tarkoitettu makuelämys.
Best-In-tuoreruoat valmistetaan lempeästi hauduttamalla. Kypsennysmenetelmä säilyttää maksimimäärän tuoreiden raaka-aineiden alkuperäisistä vitamiineista ja ominaisuuksista. Enemmistö ruoista on täysravintoja, lisäksi valikoima kattaa maukkaat täydennysravinnot. Laatua valvotaan jatkuvasti, ja voit luottaa, että koirasi saa parasta mahdollista ruokaa jokaisesta Best-In-pakkauksesta.
Katso kuusi asiaa, jotka jokaisen koiranomistajan tulisi tietää koiran ruokinnasta. ›
Tutustu suomalaisiin Best-In-koiranruokiin! ›
Katso, miten luet tuoteselostetta! ›