Avainlippu
Koiran painonhallinta – näin onnistut

Koiran painonhallinta – näin onnistut

Jos koira saa liikaa energiaa ruoasta sekä liikkuu liian vähän, se voi kerryttää itselleen liikaa painoa. Katso vinkkimme, millaisia muutoksia ylipainoisen koiran ruokavalioon ja arkeen kannattaa tehdä.

Milloin koira on ylipainoinen?

Oman koiran ylipainoa voi olla vaikeaa hahmottaa: silmä tottuu ja puntarikaan ei aina kerro kaikkea. Lihavuustesti on helppo tehdä tunnustelemalla koiraa.

  1. Laita kädet seisovan koiran kylkien päälle.
  2. Upota kädet turkin sisään ja liikuta niitä edestakaisin koiran kylkiä pitkin.
  3. Ihannepainossa olevan koiran kylkiluut erottuvat vaivatta, mutta eivät törrötä terävinä. Jos sen sijaan kylkiluut eivät tunnu juuri ollenkaan tai lainkaan pehmeän rasvakerroksen alta, koirasi on ylipainoinen. Ylimääräinen rasva kertyy ensimmäisenä kylkiin.

Ylipainon arviointi

Koiran laihdutustarpeen arvioinnissa voi käyttää yhdeksänportaista, kuvallista kuntoluokitustaulukkoa (Laflamme 1997). Koiran lihavuuskunto on sopiva, kun kylkiluut tuntuvat, vyötärö erottuu ja vatsalinja nousee ylös (kuntoluokka 5/9). Urheilukoirien sopiva kuntoluokka on hoikka (4/9), samoin kuin pentujen (kuntoluokka 4/9 tai korkeintaan 5/9).

Hoikistuminen yhden kuntoluokituspisteen verran vaatii noin 10 prosentin painonpudotusta lähtöpainosta.  

Keinot painonpudotukseen

Yleisin syy lihavuuteen on se, että koira saa liikaa ruokaa ja energiaa sekä liian vähän liikuntaa.  Siksi energian saantia tulee rajoittaa 60–80 prosenttiin koiran tarpeesta niin, että paino putoaa maltillisesti 1–2 prosenttia viikossa. Painonhallintaprojektin etenemistä kannattaa seurata vaa’an kanssa: koira on hyvä punnita viikon välein ja ruoka-annokset päivittäin.

Suomalainen Best-In tarjoaa monipuolisen valikoiman myös koirien painonhallintaan. Katso sopivat tuotteet ja osta lähikaupasta. Lue myös vinkit koiranruoan valintaan.

Konkreettiset muutokset ruokinnassa ja koiran hoidossa

PIENENNÄ

  • Ruoka-annosten kokoa
  • Rasva- ja hiilihydraattipitoisuutta
  • Energiapitoisuutta
  • Makupalojen määrää

LISÄÄ 

  • Kuitujen ja valkuaisen osuutta
  • Ruuan etsintään ja syömiseen kuluvaa aikaa
  • Liikuntaa

Fiksuinta on ennakointi – katso vinkit lihavuuden ennaltaehkäisyyn

Koirien energiantarve yleensä vähenee iän myötä, jos liikunta ei ole aktiivinen osa arkea. Lihaskunnon ylläpitäminen onkin todella tärkeää myös koirille, sillä lihaskudos kuluttaa energiaa ja ennaltaehkäisee lihomista. Iän myötä lihaskudos vähenee, rasvakudoksen määrä kasvaa ja liikakiloja on hankalampaa saada pois.

Kertyvä ylipaino kuormittaa koiran elimistöä: erityisesti nivelet ovat kovilla ja liikkumisesta tulee hankalaa. Noidankehä on valmis, sillä nivelvammojen ja kulumien myötä liikunta hankaloituu entisestään, mikä altistaa lihomiselle. Tämän vuoksi ikääntyvän ja nivelongelmista kärsivän koiran kuntoluokkaan ja elopainoon on syytä kiinnittää erityistä huomiota ja puuttua pieneenkin ylipainoon.

Tutkimusten mukaan hoikat lemmikit elävät terveellisemmän ja pidemmän elämän kuin pullukat karvakaverit. Useimmille koirille riittää kevyt energiansaannin rajoitus lihomisen ennaltaehkäisemiseksi.

Katso suomalaiset Best-In-koiranruoat, jotka sopivat myös painonhallintaan. ›

Artikkelin asiantuntijana toimi MMT, agronomi, tutkija ja valjakkourheilija Riitta Kempe.

koiran-painonhallinta-1280x560.jpg