Avainlippu
Mustin Murkina 50 v

Mustin Murkina 50 v

Ensimmäinen koirien tuoreateria

Tässä se on! Suomen legendaarisimpiin kuuluva koiranruoka, joka on hävinnyt ruokakupeista miltei alta aikayksikön useamman vuosikymmenen ajan. Mustin Murkina oli jo 1970-luvulla maukasta ja ravitsevaa, monen koiran ehdotonta lempiruokaa. Nyt on aika vilkaista menneeseen – näin Mustin Murkinan menestystaival alkoi.

Musteille murkinaa 1970-luvulta lähtien

1970-luvulta on jäänyt vaikka mitä mieleen. Presidentti Urho Kekkonen luotsasi tuolloin maatamme, suomirock nosti päätään ja moni pääsi etelänmatkailun makuun. Kaduilla huristeltiin erityisesti Saabeilla ja Ladoilla, väkeä muutti maalta kaupunkiin ja televisiossa näkyi vain kaksi kanavaa. Finlandia-talo, Näsinneula ja Helsingin messukeskus rakennettiin. Niin – ja mikä kenties tärkeintä, ainakin koirien mielestä – Mustin Murkina näki päivänvalon. Se lanseerattiin Kuopiossa vuonna 1970. Klassikkoruokana sittemmin asemansa vakiinnuttaneen täysravinnon valmisti tuolloin Lihakunta – Best-In Oy:n nykyisen omistajan Atria Oyj:n edeltäjä.

Hyvin maistui – miljoonan kilon rajapyykki rikkoutui viidessä vuodessa

Nimensä Mustin Murkina sai henkilökunnan kesken järjestetyn nimikilpailun myötä: ”Mustin Murkina, kas siinäpä oivallinen nimi koiranruoalle”, iloittiin ja ryhdyttiin tuumasta toimeen. Päätös oli selkeästi oikea, sillä jo viiden vuoden kuluttua Mustin Murkinaa oli myyty yli miljoonan kilon edestä. Nälkä kasvoi syödessä: tarve suuremman lemmikkieläinruokatehtaan rakentamiseksi kävi pian välttämättömäksi. Uusi tehdas vihittiin käyttöön maaliskuussa 1978.

Kilpailu kiristyi, suomalainen klassikkokoiranruoka jatkoi suosiotaan

1990-luvun alussa eläinruokien tuonti Suomeen vapautui. Käytännössä se tarkoitti kuhinaa koiranruokahyllyillä ja vilskettä alan toimijoiden kesken. Kilpailu kiristyi entisestään. Kansainväliset eläinruokajätit rynnivät suomalaisten päivittäistavarakauppojen hyllyille erityisesti kuivamuonan ja säilykkeiden muodossa. Pötköön pakatut suomalaiset koiranruoat pistivät kuitenkin tehokkaasti kampoihin. ”Miksi ostaa ulkomaalaista, kun voi valita suomalaista?”, tuumi moni koiranomistaja jo tuolloin.

Tuotantotiloja, tekniikkaa ja tuotteistusta on kehitetty vuosien varrella vastaamaan nykypäivän tarpeita. Suomalaisuudesta Best-In ei edelleenkään tingi: valmistamme tuotteemme Savon sydämessä Kuopiossa ja valintamme on aina 100 % suomalainen liha. Kannamme ylpeydellä tuotteissamme Avainlippu-merkkiä osoituksena suomalaisesta työstä.

”Kyllä kelpaa”, tuumivat koirat

Ennen koirien ruokakuppeihin annosteltiin lähinnä kotiruokaa ja ruoantähteitä. Mustin Murkinan myötä koiran kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista oli helpompi huolehtia täyspainoisen ravitsemuksen myötä.

Best-In on panostanut koirien hyvinvoinnin tukemiseen paljon koko olemassaolonsa aikana. Myös tuotevalikoimaa on uudistettu vuosien varrella vastaamaan nykyistä ravitsemustietoa. Uutuuksien rinnalla valmistetaan edelleen myös perinteisiä tuotteita, kuten Suomen vanhinta markkinoilla olevaa tuoreruokaa, Mustin Murkinaa. ​Maku hurmaa vaativankin kulinaristin ja ruoka täyttää kaikki koiran ravitsemukselliset tarpeet. Mustin Murkina sopii perusaktiivisen, aikuisen koiran päivittäiseen ruokintaan.

Mustin-Murkina-original.jpg
Täysipainoista, laadukasta ja ravitsevaa tuoreruokaa 1970-luvun alkuperäisreseptiä kunnioittaen, uuden ravitsemustiedon mukaan uudistuneena.

Mustin-Murkina-historialliset-pakkaukset.jpg

Mustin-Murkina-historiallisia-lehtijuttuja.jpg

Tutustu Mustin Murkina -tuoteperheen tuotteisiin!