ruokinta

Ohjeet koiran ja kissan ruokintaan

Jokainen lemmikki on ravitsevan ja maistuvan ruoan arvoinen. Katso alta, mitä koiran tai kissan terveellinen ruokavalio sisältää.

Kuinka paljon koira syö?

Koirien energiantarve vaihtelee paljon. Hoikka nuori ajokoira syö päivässä kaksi pötköä Best-In Kotikeittiön Härkärisottoa ja pysyy aina vaan kapeana puikulana. Sen kaveri, vanhempi labbis syö vain yhden pötkön, mutta sekin tuntuu kasvattavan rasvakerrosta. Molemmat koirat painavat saman verran ja ovat metsästyskäytössä, joten pelkkä painon tai aktiivisuuden arviointi ei kerro, kuinka paljon ruokaa koira tarvitsee. Tärkein mittari sille, saako koira oikean määrän ruokaa, on koiran kuntoluokitus.

#

Paljonko koira tarvitsee energiaa?

Koiran energian tarpeen arvioimiseen vaikuttaa rotu, koko, ikä, sukupuoli ja aktiivisuus. Suuret paksukarvaiset rodut tarvitsevat painoonsa suhteutettuna vähemmän ruokaa kuin lyhytkarvaiset pienet koirat. Vanha koira pärjää kevyemmillä eväillä kuin kasvava nuori. Imettävä narttu ravitsee itsensä lisäksi koko katraansa. Sekin vaikuttaa, asuuko koira sisällä vai ulkona kylmässä tarhassa.

Aktiivisuuden vaikutusta koiran energiantarpeeseen liioitellaan usein. Rauhallinen kävely ei lisää koiran energiantarvetta juurikaan ylläpitotarpeeseen nähden. Sen sijaan reen edessä juokseva koira tarvitsee 2 - 4 kertaa enemmän energiaa.

Aikuisen koiran energian saantisuositus, ylläpitotaso

Koiran paino 5 kg 10 kg 15 kg 20 kg 35 kg 60 kg
Energian tarve, MJ/päivä 1,4 - 1,9 2,4 - 3,2 3,2 - 4,3 4,0 - 5,3 6,0 - 8,1   9,0 - 12,1  

Lähde: Meyer & Zentek: Ernährung des Hundes. 2013.

Esimerkiksi Best-In Kotikeittiön Härkärisotto sisältää energiaa 6,3 MJ/kg. Pakkauskoko on 500 g, eli 20 kiloa painavalle koiralle sopiva päiväannos olisi puolitoista pakkausta. Sopiva määrä selviää koiran lihavuuskuntoa tarkkailemalla.

#

Muista kivennäisaineet

Koiran ruokintaa suunnitellessa pitää energian lisäksi huomioida kivennäisaineet. Jos syöttää korkeaenergistä ruokaa liian pieniä määriä, energiatarve tyydyttyy mutta kivennäisiä kertyy liian vähän. Pienikokoisille koirille kannattaa tarjota erityisesti niiden tarpeisiin suunniteltuja ruokia, kuten Best-In Kotoisa Bostoninpata.

Koirilla on usein tietty määrällinen tarve ruoalle. Valitse siis ruoka, jossa syötettävä määrä ja energian tarve kohtaavat. Ethän itsekään olisi hyväntuulinen, jos koko päivän ateriat kuitattaisiin yhdellä paksulla silavasiivulla?

Mitä tarkoittaa kuiva-aine?

Tuoreruokien raaka-aineet sisältävät vettä, esimerkiksi useiden kasvisten vesipitoisuus on 80 - 90 % ja lihankin jopa 70 %.

Kuiva-aine on se osa tuotteesta, joka jää jäljelle, kun kaikki vesi poistetaan (laskukaava on: 100 – kosteusprosentti = kuiva-ainepitoisuus). Tuotesivuilla ilmoitamme ravintoainepitoisuuden sekä tuorepainoa että kuiva-ainetta kohti.

Kun vertailet eri ruokia (esim. tuoreruokaa kuivaruokaan), vertaile pitoisuuksia jotka on ilmoitettu kuiva-ainetta kohti.

Mitä ruokaa kilpailevalle tai metsästyskoiralle?

Lue ohjeet >

Sivun alkuun