ruokinta

Ohjeet koiran ja kissan ruokintaan

Jokainen lemmikki on ravitsevan ja maistuvan ruoan arvoinen. Katso alta, mitä koiran tai kissan terveellinen ruokavalio sisältää.

Koiranpennun ruokinta

Koiranpentu kehittyy hurjaa vauhtia. Kasvun ehdoton edellytys on laadukas ja tasapainoinen ruokavalio.

Kun mietit pennun ruokintaa, huomioi etenkin rotu. Pieni- ja isokokoiset koirarodut kasvavat eri vauhtia. Kasvavan koiran energiantarpeen täyttymistä on seurattava silmämääräisesti kaiken aikaa. Kuntoluokitus on siinä hyvä apu.

#

Proteiinin laatu ratkaisee

Hyvä penturuoka sisältää proteiinia 32 - 35 % ja rasvaa 15 -20 %. Liika proteiini ei haittaa, mutta proteiinivaje voi johtaa kasvuhäiriöihin.

Huomaa, että proteiineissa on eroja. Koiranpentu tarvitsee runsaasti hyvää proteiinia, joka sisältää ns. välttämättömiä aminohappoja. Laadukkaassa penturuoassa ne ovat valmiina. Älä anna lisäravinteita purkista, sillä yksittäisen aminohapon yliannostus johtaa helposti toisen aminohapon puutteeseen.

Rakennusaineita luustolle

Luustossa on elimistön kalsiumista 98 % ja fosforista 80 %. Pennun kehittyvän luuston on saatava ravinnosta näitä mineraaleja ehdottomasti oikeassa suhteessa. Penturuoan sopiva kalsiumpitoisuus on 1,1 - 1,4 % ja fosforipitoisuus 0,9 - 1,0 % kuiva-aineessa.

Jos annat pennulle kotiruokaa, ole erityisen tarkka kalsiumin saannista. Lihapitoinen ruoka tarvitsee aina rinnalleen pennuille suunnitellun kivennäisainevalmisteen, sillä lihassa ei ole juurikaan kalsiumia.

Jos pentu syö täysravintoa, kalsiumia ei saa lisätä. Kalsiumin yliannostus voi johtaa kasvuvirheisiin.

#

Enemmän kuin aikuiselle

Pentu tarvitsee monia kivennäisaineita ja vitamiineja paljon – painoon suhteutettuna jopa tuplasti enemmän kuin täysikasvuinen koira. Kivennäisaineista tärkeimpiä ovat magnesium, natrium, kupari, jodi ja seleeni. Vitamiineista A- ja D-vitamiinin tarve on suurempi kuin aikuisella koiralla.

Pennuille suunnitellussa täysravinnossa on huomioitu kasvavan koiran erityistarpeet. Turvallisin valinta on tuoreruoka, kuten tuore- ja kuivaruoan vertailusta huomaat. Best-In Pentu on pentujen oma tuoreruoka, jonka ravintoaineet ovat peräisin luonnollisista suomalaisista raaka-aineista.

Pureskelu puhdistaa hampaita

Kehittyvät hampaat ja leuat tarvitsevat töitä. Uunipaahdetut Hubert Saparopala ja Possunkorva sekä Kanapalat huolehtivat hampaista luonnollisella tavalla jo maitohampaista alkaen.

Kasvavan pennun oma ruoka: Best-In Pentu

Katso tuoreateria

Sivun alkuun