ruokinta

Ohjeet koiran ja kissan ruokintaan

Jokainen lemmikki on ravitsevan ja maistuvan ruoan arvoinen. Katso alta, mitä koiran tai kissan terveellinen ruokavalio sisältää.

Allergisen ja herkkävatsaisen koiran ruokinta

Koiran allergia voi ilmetä monin tavoin. Ruoka-aineallergiasta voivat kertoa esim. ihon tai suoliston oireet. Yleisimpiä iho-oireita ovat kutina ja ihotulehdukset. Koiran karvan laatu voi olla huono, turkissa voi olla karvattomia kohtia tai koko koira voi haista pahalle.

Aina ei ole kyse varsinaisesta ruoka-aineallergiasta. Koiralle voi tulla iho-ongelmia myös ruokinnan virheistä. Monet hiven- ja kivennäisaineet aiheuttavat oireita sekä yli- että aliannosteltuina, samoin niiden keskinäinen suhde on tärkeä. Tarkista myös, saako koira riittävästi proteiinia ja vitamiineja.

#

Koiran kakka paljastaa ongelmat

Koiran ulosteen väristä ja koostumuksesta voi päätellä paljon sen vatsan toiminnasta. Kaikki on kunnossa, kun uloste on kiinteää ja tummaa.

Vihreä, keltainen tai jopa verinen kakka kertoo ongelmista. Myöskään vetisyys, jatkuva ripuli tai toisaalta liian kova uloste ei ole normaalia koiralle.

Mitkä raaka-aineet sopivat?

Naudanlihan on havaittu olevan koiria eniten allergisoiva liharaaka-aine. Myös kasviksille voi olla allerginen tai herkkä. Vehnä allergisoi useimmin, myös ohra voi aiheuttaa oireita.

Vilja-allerginen koira voi käyttää hiilihydraattilähteenä riisiä tai tattaria, jotka ovat luontaisesti gluteenittomia. Ne ovat erinomaisia myös herkkämahaiselle koiralle. Kypsennetty perunakin sopii monelle allergiselle tai herkkävatsaiselle koiralle.

Koiran suolisto ja aineenvaihdunta tykkäävät hyvistä kuiduista. Sellaisia saa etenkin pellavarouheesta, porkkanasta ja juurikasleikkeestä. Pellavarouhe vaikuttaa koiran jätösten koostumukseen: kuivana syötetty rouhe kiinteyttää, kun taas kostutettu rouhe auttaa ummetukseen.

Monelle herkkävatsaiselle koiralle ruokinnan rytmi on tärkeä. Joillekin koirille suuret kerta-annokset eivät sovi, vaan ruoka on jaettava moneen pienempään ateriaan.

Aiheuttaako kuivaruoka allergiaa?

Allergisille koirille on olemassa monia erityistäysravintoja, mutta suurin osa niistä on kuivamuonia.

Tänä päivänä yhä yleisempi allergian aiheuttaja on kuitenkin juuri kuivamuonissa esiintyvä varastopunkki. Silloin on helpointa vaihtaa kuivamuonasta tuoreruokaan.

#

Hyödyllinen ruokapäiväkirja

Allergisen tai herkkävatsaisen koiran syömisistä on hyvä pitää ruokapäiväkirjaa, sillä se auttaa seuraamaan eri ruoka-aineiden vaikutuksia. Jos epäilet ruoka-aineallergiaa, ota yhteyttä eläinlääkäriin. Näin voidaan sulkea pois muita allergian tai oireen aiheuttajia.

Koirille ei ole varsinaisia ruoka-allergiatestejä, vaan allergian aiheuttajaa etsitään jopa useiden viikkojen pituisilla eliminaatiotesteillä. Silloin koiralle syötetään vain yhtä proteiini- tai hiilihydraattilähdettä kerrallaan.

Mistä sopiva ruoka allergiselle koiralle?

Best-Inin ruokien ja makupalojen tuoteselosteet kertovat aina, mitä tuotteet sisältävät. Näet helposti myös sen, mitä allergisoivia aineita ne eivät sisällä.

Kokeile ruokavaliohakua tästä. Voit hakea esimerkiksi kaikki tuotteemme, jotka eivät sisällä viljaa. Kaikki Best-In-tuotteet ovat täysin säilöntä-, maku- ja väriaineettomia.

Vehnätön, soijaton, naudanlihaton… Katso tuotteet!

Tuotehakuun >

Sivun alkuun